Sistem Ağ Yönetimi
ACTIVE DIRECTORY VE AĞ SERVİSLERİ
ACTIVE DIRECTORY NEDİR?
Windows Ağlarını Tek bir Nokatadan Yönetmek için Geliştirilmiş Kimlik doğrulama Servisleridir.Çalışanların İşletme Verilerine ve uygulamalarına Şirketlerin Belirlediği güvenlik politikaları doğrultusun da , Kimlik doğrulama yöntemiyle erişimlerini düzenleyerek, yetkisiz girişleri ve kullanıcı hatalarını ortadan kaldırmayı hedefler.
WINDOWS AĞ SERVİSLERİ
DNS NEDİR?
DNS, “alan isimlendirme alanı” anlamına gelir. Söz konusu terim İngilizce “Domain Name System” sözcük grubunun baş harfleri ile temsil edilir. DNS, son derece basit bir sistem ile çalışır. Sistem, makinelerin karşılıklı olarak etkileşimini sağlar. Günlük hayatta IP adreslerinin hatırlanması kolay olmadığı için bununu yerine domain isimlendirme sisteminden istifade edilir. DNS’nin asıl amacı, ağ üzerinde yaşanan IP numarası ve alan adı ile ilgili sorulara cevap vermektir.
DHCP NEDİR?
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) ağınızda bulunan bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar veya IOT gibi cihazlarınıza ip adresi, ağ maskesi, ağ geçidi ve DNS adresini otomatik atamak için kullanılan bir protokoldür. Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine getirmesini sağlayan sisteme DHCP Sunucusu adı verilir. DHCP sunucuları firewall cihazları, XDSL modemler, Akıllı Swichler, Windows veya Linux Server işletim sistemleri gibi birçok aygıt ve işletim sisteminde bulunmaktadır.
FSRM NEDİR?
File Server Resource Manager (FSRM), ortamda bulunan File Server Sunucularımız üzerinde bulunan dosyalarımızın yönetimini tek bir merkezi lokasyon üzerinden gerçekleştirebilmemizi sağlar. File Server Resource Manager (FSRM) ile beraber, File Server Sunucularımız üzerinde bulunan dosyalarımızın yönetimini,dosyalarımızın üzerinde kota uygulaması gerçekleştirmemizi, dosya ve klasörlerin izlenmesi ve raporlanması gibi işlemler gerçekleştirebilmekteyiz. Bununla beraber, File Server sayesinde Network yapısında kullanıcılarımızın aynı dosya ve klasörlere erişim gerçekleştirmek istemesi durumunda, kullanıcılara farklı farklı yetkiler belirleyerek paylaşıma açılmış dosya ve klasörlere güvenli bir şekilde erişim gerçekleştirmelerini sağlayabiliriz.
DFS NEDİR?
Organizasyonlarda bilgi teknolojileri ekiplerinin öncelikli hedeflerinin başında dosya sunucuları üzerindeki kaynakların Yüksek Erişilebilirlik (High Availability) ve güvenli bir mimaride, mümkün olan en yüksek hiz ve verimlilikte kulanabilirliğini sağlamak gelmektedir. Distributed File System (DFS) alt yapısı kurulmayan sistemlerde dosya ve klasörlerin, kısacası kaynakların dağıtık (Distributed) yapıdaki organizasyonlarda bakım, yönetim, izleme ve yedekleme operasyonlanı da zorlaşmaktadır. Bu nedenle bir çok büyük organizasyon, coğrafi olarak farkli lokasyonlara dağılan onlarca dosya sunucusuna (File Server) sahip olabildiği için, bu dosyaların en verimli biçinde kullanılması, dosyalara erişmeye çalışan kullanıcılar için bir çok sorun ve zorluk meydana getirmemesi ve hatta paylaşılan dosyaların yedekliliğini sağlaması açısından önemlidir.